TARİHİ VE TURİSTİK DESTİNASYONLAR

 

  • Kara Kilise

 

Çiftlikköy sahilinde, Başkent 1 Sahil Sitesi içinde bulunan Kara Kilise’nin MS.6. yüzyılda hamam, 8 ve 9.yüzyıllarda kilise olarak kullanıldığı, bazı kaynaklarda ise Roma dönemine ait bir su mimarisi olduğu söylenmektedir. Sahilde, dönemin ileri gelenlerinin yazlık sarayları vardı. 11 ve 12.yüzyıllar Pylai’nin en güzel dönemleri kabul edilir. Kara Kilise civarında çıkarılan stel ve buluntular, İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.

 

  • Tarihi Gacık Hamamı

 

Gacık köy meydanında bulunan 17. Yüzyıla tarihlenen tescilli hamam 2015 yılında restore edilmiştir. Köy meydanında Atatürk'ün köyü ziyaret ettiğinde gölgesinde dinlendiği tescilli iki çınar ağacı ve tarihi dokuya uygun olarak yenilenen köy çeşmesi bulunmaktadır.

 

  • Laledere Seyir Terası

 

İsmini aldığı rengârenk laleleri ile ünlü Laledere Köyü, Yalova’da çiçek üretimini başlatan ilk köy olması açısından yörenin en önemli köylerinden biridir. Sırtını yeşil dağlara yaslayan, seyir terası ile dikkat çeken Laledere, renkli köy yaşamı ile bilinmektedir. Seyir terası ile dikkat çeken bu şirin köyün Yalova kent merkezine uzaklığı 15 kilometredir.

 

  • Dereköy Evleri ve Piknik Alanı

 

Yeşil Mavi-yol güzergahının önemli yerleşimlerinden biri olan Dereköy, kolay ulaşılabilirliği, bozulmamış dokusu ve otantik köy evleri ile ile bilinmektedir. Şeftalisi ve elmasıyla ünlüdür. Yaklaşık  500 yıllık  geçmişi  olduğu söylenen köy,  adını  her tarafından  dere geçtiği için almıştır. Köyün üst kısmında yer alan mesire alanı ve suyu her daim içilebilen Kocakiraz çeşmesi ve mesire alanı köylüler ve gelen turistler  tarafından kullanılmaktadır.

 

  • Burhaniye Orman Köyü

 

150–200 yıllık bir geçmişe sahip olduğu sanılan Burhaniye, Yalova’ya 27 km uzaklıkta yer almaktadır.  köylerinin en doğudaki sınır köyüdür. Rizeli göçmenler tarafından kurulduğu bilinen köy, Kurtuluş Savaşı sırasında kahramanlıkları ile anılır. Burhaniye direnişçilerinden Abdulkadir Efendi’nin mezarı Burhaniye’de bulunmaktadır. Ormanlık, sebze ve meyveciliğin yaygın olduğu Burhaniye, bolca yetişen fasulyesi, iri çilekleri, tatlı ve sulu kirazları ile ilgi çeker. Köy girişindeki alabalık tesisi yemek molası için uygundur. 

  • Çukurköy Otantik Evleri

 

Çukurköy de yer alan otantik köy evleri ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. 

 

  • İlyas Köy Camisi ve Steli

 

16.Yüzyılda İstanbul Beyazıd Camii’nin yapımı sırasında, inşaatın kereste deposu olarak kullanıldığı söylenen köyün adının da bu tarihlerden kaldığı söylenir. Yaklaşık 600 yıllık olan camiinin avlusunda bir mezar kitabesi bulunmaktadır. M.Ö.500 tarihlerine ait olan ve Yalova Açık Hava Müzesi’nde bulunan bir stel de, buranın geçmişinin daha eski tarihlere dayandığını belirtmektedir.

 

  • Kabaklı Trekking Alanı

 

Kabak yetiştiriciliğinden dolayı Kabaklı adını aldığını söylenen köyde, meyve yetiştiriciliği ve balcılık da yapılmaktadır. Köyün adıyla ilgili bir başka rivayete göre de Denizçalı köyünden bir kişi düşman askerlerini kovalarken kafası kopmuş, daha sonra kafasına kabak geçirerek düşman kovalamaya devam etmiş, Kabaklı köyü ismi verilen yere gelince köyün kadınları; “Bakın, adamın başında kabak var”, dediklerinde adam yere düşmüş ve tılsım bozulmuş. Başı kesilen adamın kafası Denizçalı köyünde, bedeni ise; Kabaklı köyündeki Dede mevkiinde, dolayısıyla her iki köyde de mezarı bulunmaktadır. Bu olaydan dolayı da köyün adı Kabaklı olarak kalmıştır. Kabaklı Dede Yatırı da köy mezarlığında bulunmaktadır.